węgierki z mojej działki |
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła (200 g)
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany (ja użyłam jogurtu naturalnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i wszystko wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki (można zetrzeć na dużych oczkach tarki). Masło i dwa żółtka dodać do maki i szybko zagnieść ciasto (ale nie bardzo wyrabiać, jeśli ciasto się nie chce złączyć dodać śmietanę ) "Zebrane " ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Umyte i podzielne śliwki ułożyć na rozwałkowanym cieście, można odrobinę posypać je cukrem (najlepiej brązowym). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp.200 stopni. Po 15 minutach wyciągnąć na chwile i wyłożyć na całość pianę ubitą z pozostały białek . Piec całość jeszcze 10-15 minut.
I choć kruchy zawsze pyszny i wygląda u Ciebie bardzo apetycznie, to jednak śliwki najbardziej lubię w drożdżowym :) A Ty ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja lubię zarówno drożdżowe, jak i kruche, wszystko co ze śliwkami!!!! Pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam ciasto ze śliwkami i na pewno takie upiekę, nie jadłam jeszcze takiego zawsze piekę biszkoptowe ze śliwką ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo jest proste, szybkie i bardzo smaczne!!!
UsuńPrzepyszny :-), smak późnego lata!
OdpowiedzUsuńDzięki Roma :)o tak gdy węgierka pojawia się na stole, to czuć odchodzące lato!
UsuńUwielbiam śliwki w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :)
UsuńCudowny! Kocham śliwki, właśnie siedzę nad miską pełną tych owoców :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Ja tez kocham śliwki, szczególnie węgierkę z moich drzew!!!!!
Usuńuwielbiam ciasta ze śliwkami twoje wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-) również pozdrawiam
Usuń