Gdy jest się w nowym kraju warto odwiedzać miejsca, w których serwują tradycyjne, regionalne dania. My mieliśmy okazje poznać tradycyjną kuchnię macedońską, która jest bardzo sycąca ;)
Dzięki Grzegorzowi, którego poznaliśmy na miejscu, zasmakowaliśmy tulumby (deseru wykonanego ze smażonego ciasta, marynowanego zaraz po smażeniu w syropie słodowym,serwowanym na zimno). Było to ciekawe przeżycie, bo tak słodkiego ciastka nie jadłam, a do tego zaserwowana była razem z bozą (białym, musującym napojem zrobionym na bazie kaszy jaglanej lub sfermentowanej kukurydzy) !!!
Oprócz tulumby ( zdjęcie tutaj ) popularne macedońskie słodycze to m.in.:
macedońskie "pierniczki"- miodowniki |
"pierniki"- ciastka w wyglądzie przypominające nasze pierniczki, ale zrobione na bazie miodu, przyprawy korzenne charakterystyczne dla piernika są nie wyczuwalne.
chałwa |
chałwa- charakterystyczna dla krajów południa
tradycyjna macedońska galaretka (bardzo słodka, obsypana dużą ilością cukru pudru, w innych wersjach m. in. z kokosem)
Ach ta tulumba, niezła bomba, dobrze, że u nas desery są trochę jednak mniej słodkie.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!!! Ale warto było spróbować, wspomnienia smaku pozostały :)
Usuń