W tak ciepłe dni lody są jedynym deserem, który przychodzi do głowy i nie ma się czemu dziwić, ale można przy niewielkim nakładzie sił i czasu zrobić pyszny deser z owocami, których mamy teraz pod dostatkiem. Trzeba korzystać z darów lat!!!!
Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
1 kubek śmietanki 30 % (200 ml)
1 opkaowanie serka wanikowiego (typu Danio)
150 g serka śmietankowego
2 łyżki żelatyny
200 g herbatników
150 g masła
dowolne owoce (ja użyłam borówek amerykańskich)
galaretka
W misce mieszamy pokruszone herbatniki i rozpuszczone masło. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, herbatniki włożyć należy na 0,5 godziny do lodówki .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.
Serek waniliowy zmiksować z serkiem śmietankowym, dodać lekko ostudzoną czekoladę ,całość wymieszać mikserem . Dodać rozpuszczona żelatynę, cały czas mieszając.
W osobnej misce ubić śmietankę 30 % , dodać do niej masę czekoladowo- serową i całość wylać na herbatniki. Wyłożyć owoce,przez 2 godz. chłodzić w lodówce. W tym czasie rozpuścić galaretkę, którą po ostudzeniu (już tężejącą) wylać na owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz