poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Deser serowo- czekoladowy

Za oknem piękna pogada niczym nad Adriatykiem............... Słońce, słońce słońce i tylko słońce!!!!
W tak ciepłe dni  lody są  jedynym deserem, który przychodzi do głowy i nie ma się czemu dziwić, ale można przy niewielkim nakładzie sił i czasu zrobić pyszny deser z owocami, których mamy teraz pod dostatkiem. Trzeba korzystać z darów lat!!!!

Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
1 kubek śmietanki 30 % (200 ml)
1 opkaowanie serka wanikowiego (typu Danio)
150 g serka śmietankowego
2 łyżki żelatyny
200 g herbatników
150 g masła
dowolne owoce (ja użyłam borówek amerykańskich)
galaretka

 W misce mieszamy pokruszone herbatniki i rozpuszczone masło. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy.  Zanim masę przełożymy do tortownicy, herbatniki włożyć należy na 0,5 godziny do lodówki .
 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.
Serek waniliowy zmiksować z serkiem śmietankowym, dodać lekko ostudzoną czekoladę ,całość wymieszać mikserem . Dodać rozpuszczona żelatynę, cały czas mieszając.
W osobnej misce ubić śmietankę 30 % , dodać do niej masę czekoladowo- serową i całość wylać na herbatniki. Wyłożyć owoce,przez  2 godz. chłodzić w lodówce. W tym czasie rozpuścić galaretkę, którą po ostudzeniu (już tężejącą) wylać na owoce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz