poniedziałek, 3 marca 2014

Zapustowe faworki

 W poprzednim poście było o cytrynowych  oponkach, a teraz kolejny przepis różniący się od tradycyjnego, a mowa o faworkach (chruście) na jogurcie naturalny. Oba przepisy przypadną do gustu tym, którzy chcą choć trochę "odchudzić" najsmaczniejsze polskie ostatkowe łakoci.
 

Faworki na jogurcie naturalnym 
Składniki:                                                                     
2 żółtka
1 kubek jogurtu naturalnego (około 10 dag)
1 i 1/3 szklanki mąki (przesianej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
kilka kropel aromatu  ( w oryginalnym przepisie jest waniliowy) u mnie był migdałowy


Przygotowanie:
 Mikserem wymieszać żółtka,  jogurt, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gdy masa będzie puszysta, należy dodać resztę składników (mąkę i aromat). Ciasto zagniatać rekami, aż zbije się w kulę i przestanie się lepić do dłoni. Gotową kulą uderzać o stolnicę około 5 minut, następnie przykryć lnianą ściereczką na około 10 minut. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i formułować faworki.
Chrust można smażyć na tłuszczu lub aby zmniejszy ilość niechcianych kalorii włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Gdy faworki będą zimna posypać cukrem pudrem .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz