sobota, 15 marca 2014

Czekoladowe babeczki

Dziś przedstawiam propozycje Ani Starmach na przepyszne czekoladowe muffiny z chilli. Przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" znajduje się również w drugiej części książki, o której pisałam w tym poście.

Produkty suche:                                                                                   
2 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sproszkowanego chilli (wg uznania) Moje babeczki były i z chilli i bez niego!
  Wszystkie produkty suche wymieszać w misce.

Produkty mokre:
100 ml rozpuszczonego masła (ja użyłam 1/2 szklanki oleju)
2 jajka
1,5 szklanki  maślanki (ja użyłam z braku maślanki jogurtu naturalnego)

Dodatkowo(wg uznania)
100 g pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
100 g pokrojonej w kostkę czekolady mlecznej

Wszystkie produkty mokre wymieszać  w drugiej misce, następnie połączyć z suchymi ,wymieszać, a na koniec dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek.
Piec w temp.200 stopni przez około 20-25 minut.

12 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie - uwielbiam wszelakie babeczki. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też bardzo lubię babeczki i często goszczą na moim stole :)

      Usuń
  2. wyglądają super na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :0 Nie tylko wyglądają, ale super smakują , warto wypróbować!

      Usuń
  3. czekoladowe babeczki zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah uwielbiam takie ;) Z pewnością smakują tak jak wyglądają, czyli przepysznie ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję czy można dodać mleka zamiast maślanki i więcej kakao zamiast czekolady?
    Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może lepszy będzie jogurt naturalny. Mleka użyć można gdy zamiast oleju dodajemy rozpuszczone masło. Kakao jak najbardziej tak :) Życzę smacznego

      Usuń