Dziś przedstawiam propozycje Ani Starmach na przepyszne czekoladowe muffiny z chilli. Przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" znajduje się również w drugiej części książki, o której pisałam w tym poście.
Produkty suche:
2 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sproszkowanego chilli (wg uznania) Moje babeczki były i z chilli i bez niego!
Wszystkie produkty suche wymieszać w misce.
Produkty mokre:
100 ml rozpuszczonego masła (ja użyłam 1/2 szklanki oleju)
2 jajka
1,5 szklanki maślanki (ja użyłam z braku maślanki jogurtu naturalnego)
Dodatkowo(wg uznania)
100 g pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
100 g pokrojonej w kostkę czekolady mlecznej
Wszystkie
produkty mokre wymieszać w drugiej misce, następnie połączyć z suchymi ,wymieszać, a na koniec dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek.
Piec w temp.200 stopni przez około 20-25 minut.
Wyglądają cudnie - uwielbiam wszelakie babeczki. <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też bardzo lubię babeczki i często goszczą na moim stole :)
UsuńBardzo ładnie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńwyglądają super na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :0 Nie tylko wyglądają, ale super smakują , warto wypróbować!
Usuńczekoladowe babeczki zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tobą w 100 % :)
UsuńAh uwielbiam takie ;) Z pewnością smakują tak jak wyglądają, czyli przepysznie ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak smakuje przepysznie :)
UsuńWypróbuję czy można dodać mleka zamiast maślanki i więcej kakao zamiast czekolady?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o odpowiedź.
Może lepszy będzie jogurt naturalny. Mleka użyć można gdy zamiast oleju dodajemy rozpuszczone masło. Kakao jak najbardziej tak :) Życzę smacznego
Usuń