Składniki
Biszkopt:
8 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu znajdziesz tutaj
Masa czekoladowa I (ciemna)
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki kremówki
300g masła
1\4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Gdy czekolada ostygnie, stopniowo dodawać do masła i ucierać.Masę przed nałożeniem do ciasto, włożyć na 10 minut do lodówki, aby trochę stężała.
Masa czekoladowa II (biała)
100 g czekolady białej
100 ml śmietanki kremówki
300g masła
1\4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie: Masę przygotować jak masę I.
Dodatkowo do dekoracji:
opakowanie cukierków typu lentynki
wafelki
Biszkopt podzielić na trzy części. Na pierwszy wyłożyć kremu z mlecznej czekolady . Przykryj drugim blatem, na który należy wyłożyć 2/3 kremu z białej czekolady. Przykryć ostatnim blatem, całość obłożyć pozostałym kremem i udekorować.
Uroczy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ładny i sądząc po składnikach -przepyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Dzieciom najbardziej smakował!!!!
UsuńBrakuje mi tylko zdjęcia w środku.... :) Ale tak to prezentuje się super. Zastanawiam się czy nie podjąć się wyzwania i nie zrobić córci na urodziny... choć ja to do tortów dwie lewe łapki mam
OdpowiedzUsuńDzięki ;-) Zdjęć ze środka nie ma, bo był to prezent dla jubilatki. Warto podjąć wyzwanie, tort do zrobienia jest bardzo łatwy. Pozdrawiam
UsuńWygląda absolutnie wspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuń