Zainspirował mnie do zrobienia ciasta miodowego.
Ciasto miodowe
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mieszanki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
225 g miodu
3 średnie jajka
opcjonalnie: jabłko pokrojone w cienkie plasterki, orzechy włoskie
Piekarnik nagrzej do 180 st C.
Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki, dając mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto jak płynna śmietana.
Piec o ok. 50- 60 minut
Wierzch powinien być mocny i sprężysty w dotyku.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw 5 minut w formie, następnie wyłóż na ażurowy stelaż do ostudzenia.Opakuj szczelnie w folię aluminiową i pozostaw w niej przez kilka dni przed podaniem, żeby skruszało.
miód w tytule i mnie nie trzeba długo namawiać ;)
OdpowiedzUsuńTo proponuje wypróbować ciasto!
UsuńJuż pora na pierniki :) Bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie smakuje jak piernik, w jego składzie jest tylko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika.Najmocniej wyczuwalny jest intensywny smak miodu.
UsuńCiasta z miodem są pyszne, a to prezentuje się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńO tak są przepyszne, dzięki Beatko :-)
UsuńOoo... czarnego miodu to jeszcze nie widziałam. Ale chętnie bym spróbowała, ciacha również :D
OdpowiedzUsuńJa też pierwszy raz taki kolor miodu widziałam. Jest bardzo ciekawy w smaku, a i ciacho jest bardzo dobre :-D
Usuń