Dziś wpis o królowej ciast- czyli o SZARLOTCE :)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej razowej
200 g margaryny lub masła
1 jajko
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
Nadzienie:
1,5 kg jabłek (reneta)
150 g rodzynek
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki otręby orkiszowe( mogą być tez inne)
Przygotowanie:
Mąkę z tłuszczem należy posiekać nożem, następnie dojadać resztę
składników na ciasto i wyrobić do momentu, aż uzyskamy kulę (może się
trochę rozpadać). Ciasto dzielimy, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w
lodówce przez 30 minut.
Jabłka kroimy w drobną
kostkę, dodajemy do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i rodzynki i wszystko
mieszamy. Jedną część ciasta wyciągamy i wlepiamy w spód i trochę
boki formy wyłożonej papierem do
pieczenia. Podpiekamy około 10 min w 190 stopniach.
Na podpieczony spód wsypujemy otręby, wykładamy przygotowane jabłka i robimy kruszonkę z pozostałego ciasta.
Całość pieczemy około godziny w 190 stopniach, aż wierzch się zarumieni.
Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
przepis pochodzi ze strony:http://duringthefreetime.blogspot.com
Myślę, że smakowała równie dobrze jak wygląda...;-)
OdpowiedzUsuńSmakowała nawet lepiej :)
Usuń