Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
225 g masła
3 jajka
135 g mąki pszennej
270 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (lub przygotowane wcześniej espresso)
1/2 kieliszka likieru kawowego
Przygotowanie:
Połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie zapominając mieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy przestudzoną kawę ( 1 łyżka kawy rozpuszczalnej zalane odrobina wody) oraz likier kawowy do jaj, całość mieszamy.
Kiedy czekolada z masłem się rozpuści, należy ją delikatnie przestudzić i dodać do jaj. Całość chwilę mieszamy (drewnianą łyżką), i dodajemy przesiana mąkę. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Piec ciasto w temp. 180 stopni przez około 45-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche).
To ciasto czekoladowe najlepiej smakuje z bitą śmietaną, gałką lodów lub posypane cukrem pudrem :-)
Uwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńBez dodatków pewnie tez nieźle smakuje, mniam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje Beatko rewelacyjnie!!!!!
UsuńWygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńDziękuję, i takie jest, intensywność smaku czekolady sprawia,że trudno się oprzeć :)
Usuń