Duńskie ciasteczka
80 g płatków owsianych
80 g orzechów włoskich (ja użyłam migdałów)
10 dag maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru pudru
80 g masła
1 jajko
15 dag dowlnej konfitury (dżem brzoskwiniowy)
15 dag owoców sezonowych
Płatki + orzechy zmielić i wymieszać.
Do płatków i orzechów dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier posiekany tłuszcz i jajko. Zagnieść ciasto i formować małe placki, ułożyć na blaszce. W środku każdego wycisnąć dołeczek, który napełniamy konfiturą lub owocami sezonowymi. Piec ok.20 minut w temp.180 stopni.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego duńskie?
Tak się nazywają: "Duńskie ciasteczka z orzechami", z tego co się dowiedziałam są one robione na święta Bożego Narodzenia przez Duńczyków!
Usuń