Składniki :
ciasto
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czekolada gorzka (twarda)
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, następnie dodać bułkę tartą zmieszaną z utarta czekoladą ( czekoladę utrzeć na tarce na małych oczkach i pół dodać do bułki, a druga część wymieszać z mąką) i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z czekoladą. Całość lekko wymieszać i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec ubić pianę na sztywno i wymieszać. Ciasto piec w temp. 180-200 stopni przez około 15 minut.
Krem orzechowy:
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka gorącego mleka
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
Mielone orzechy zalać gorącym mlekiem, aby się zaparzyły, odczekać do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce orzechy.
Pyszny... Zwłaszcza orzechowy krem! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuje, :) Tak krem orzechowy jest przepyszny! Pozdrawiam gorąco :)
UsuńTo zapraszam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny krem orzechowy, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Zachęcam do zrobienia, jest pyszny!
Usuńśliczny tort z przepiękną dekoracją! na pewno przepyszny w smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) był bardzo smaczny!
Usuń