niedziela, 15 czerwca 2014

Sezon truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni :) 
Pogoda tego roku jest łaskawa i zbiory truskawek są spore, więc trzeba się nimi nacieszyć. Dziś  deser, który nie wymaga pieczenia, robi się go 25 minut (nie licząc czasu tężenie galaretki).


Składniki:
250 g serka mascarpone
400 g śmietanki 30%- 36 %
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka o smaku truskawkowym
biszkopty okrągłe na spód
truskawki (ilość zależy od własnego upodobania)
Przygotowanie:
1.Rozpuścić galaretkę i pozostawić do ostygnięcie.
2. Biszkopty ułożyć na spód formy.
3.Wymieszać mikserem śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, gdy krem będzie kremowy i dobrze połączony dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. 
4.Cały krem wyłożyć na biszkopty, włożyć do lodówki, a gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na krem, włożyć do lodówki, aż stężeje do końca  i deser gotowy :) 




Lato w pełni!
Milion smaków truskawek

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho truskawkowe! Ja też wykorzystuję sezon truskawkowy w stu procentach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zgadzam się trzeba wykorzystać w 100 % najsmaczniejszy czas w roku jakim jest lato!!!

      Usuń
  2. Takie ciacha z truskawkami to można jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym takie jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały czas truskawkowy, uwielbiam wszystko co choćby stało przy truskawkach! Pyszny torcik, tarta też mi się bardzo podoba

    OdpowiedzUsuń