poniedziałek, 27 stycznia 2014

Śliwkowiec po maltańsku

Za oknem mróz, śnieg skrzypiący,a u mnie wspomnienie późnego lata za sprawą przepysznych śliwek węgierek.

Śliwkowiec po maltańsku                 
 Składniki:
80 dag śliwek
1,5 szklanki mąki
8 płaskich łyżek masła
6 czubatych łyżek cukru
4 jajka
20 dag gęstej śmietany
5 dag pestek słonecznika
2 łyżki rumu
2 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, wbić 2 jajka. Ciasto ucierać, aż będzie mieć konsystencję gęstego kremu. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dodać rum, dokładnie wymieszać.
Tortownicę (średnica 24 cm)  wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. Śliwki umyte, pozbawione pestki ułożyć na cieście.
2 jajka utrzeć z 2 łyżkami płynnego miodu i z startą skórką z cytryny. Wymieszać ze śmietaną i polać ciasto.

Całość piec 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po 30 minutach posypać wierzch  słonecznikiem. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszło to ciasto i wygląda strasznie kusząco :) Pozdrawia serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)było bardzo smaczne, jedyny minus jest taki,że nie mam więcej śliwek i muszę czekać do lata żeby zrobić to ciasto jeszcze raz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. narobiłaś mi ochoty na te śliweczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko,że świeżych nie można kupić,ale mrożone jak najbardziej bo z takich to ciasto zrobiłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jak ja bym zjadła kawałeczek takiego pysznego ciacha ze śliwkami. Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Oj najbardziej chciałoby się zjeść ciasto ze śliwkami zima, gdy ich nie ma;)

      Usuń