sobota, 18 stycznia 2014

Mazaryn

Mazaryn , czyli tarta migdałowa


Składniki
Ciasto:
150 g mąki
80 g cukru
110 g masła
1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa migdałowa:
150 g blanszowanych zmielonych migdałów
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego

Przygotowanie:
Masło z cukrem dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać pojedynczo jajka, cały czas mieszając, wsypać migdały, a na końcu wlać 1 łyżeczkę olejku migdałowego.
Ciasto wyjąć, wylepić nim formę i nałożyć masę migdałową.Na wierz położyć plasterki jabłka i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut (aż się lekko zarumieni). Gdy cisto wystygnie posypać cukrem pudrem.








Przepis zaczerpnęłam z  strony smakizycia.pl

6 komentarzy:

  1. Brzmi ciekawie takie połączenie: migdały i jabłka. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno smaczne połączenie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetny efekt końcowy. Migdały i jabłka...znakomite połączenie.:)

    OdpowiedzUsuń