poniedziałek, 10 lutego 2014

Pomarańczowo- brzoskwiniowy tort

Pomarańczowo- brzoskwiniowy tort imieninowy

Składniki na ciasto:                  
        
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki oleju
przepis na spody tutaj


 Składniki na krem:
2 kubeczki (200 g) śmietanki 30% -36 %
250 g serka mascarpone
szklanka cukru pudru
sok z 2 wyciśniętych pomarańczy



Wymieszać mikserem śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, gdy masa będzie kremowa i dobrze połączona, delikatnym strumieniem wlewać sok z pomarańczy  i wymieszać. Całość schłodzić.
Ponadto:
konfitura/ dżem z brzoskwiń

 Ciasto podzielić na 3 części, każdą nasączyć sokiem z pomarańczy wymieszanym z odrobina wody. Spodni blat wysmarować dżemem, wyrównać . Położyć 2 blat , następnie wyłożyć krem i przykryć ostatnim blatem. Udekorować odłożonym kremem i skórką z pomarańczy.





8 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj...jak bardzo za mną chodzi takie przekładane ciasto. Mam w planach czekoladowe ciacho z kokosowym przełożeniem..ale nim się za to zabiorę, trochę czasu upłynie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto robi się szybko i można przełożyć każdym kremem :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pysznie połączyłaś smaki w tym torcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne połączenie smaków, tort wygląda mega kusząco :)

    OdpowiedzUsuń