Składniki na ciasto:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki oleju
przepis na spody tutaj
Składniki na krem:
2 kubeczki (200 g) śmietanki 30% -36 %
250 g serka mascarpone
szklanka cukru pudru
sok z 2 wyciśniętych pomarańczy
Wymieszać mikserem śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, gdy masa będzie kremowa i dobrze połączona, delikatnym strumieniem wlewać sok z pomarańczy i wymieszać. Całość schłodzić.
Ponadto:
konfitura/ dżem z brzoskwiń
Ciasto podzielić na 3 części, każdą nasączyć sokiem z pomarańczy wymieszanym z odrobina wody. Spodni blat wysmarować dżemem, wyrównać . Położyć 2 blat , następnie wyłożyć krem i przykryć ostatnim blatem. Udekorować odłożonym kremem i skórką z pomarańczy.
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI pyszny jest :)
UsuńOj...jak bardzo za mną chodzi takie przekładane ciasto. Mam w planach czekoladowe ciacho z kokosowym przełożeniem..ale nim się za to zabiorę, trochę czasu upłynie:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto robi się szybko i można przełożyć każdym kremem :) Pozdrawiam
UsuńPysznie połączyłaś smaki w tym torcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo apetyczne połączenie smaków, tort wygląda mega kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń