wtorek, 23 kwietnia 2013

Tarta bananowa

Dziś kolejna odsłona tarty, tym razem moim nadzieniem bananowo-cytrynowym -choć niezbyt wymyślny, ale zawsze swój własny :-)


Składniki na ciasto: 
2 szklanki mąki
220 g zimnego masła
szczypta soli
4-5 łyżek wody
Przepis na ciasto do tarty znajdziesz  tutaj

Nadzienie:
3 banany
250 g sera ricotta
2-3 łyżki kremu cytrynowego (krem cytrynowy)
0,5 szklanki cukru pudru (w razie potrzeby)

2,5 bananów rozgnieść, ser ricotta wymieszać mikserem z kremem cytrynowym, dodać banany, w razie potrzeby dodać cukier puder, jeśli masa będzie zbyt kwaskowata lub mało słodka. Całość wymieszać mikserem.
Po 15 minutach wyciągnąć  ciasto z piekarnika. Wlać masę i piec około 20 minut. Gdy ciasto wystygnie można udekorować bananami i przed podaniem dodać bitą śmietanę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz