piątek, 5 kwietnia 2013

Pascha

Często się zdarza, że moje urodziny wypadają w okolicy świąt wielkanocnych. Wtedy  zamiast piec tradycyjny tort urodzinowy robię paschę, która spełnia funkcje tortu. Tak było i tego roku.

Składniki:
2 kubki śmietany 18% (2*400ml)
1 litr mleka (3,2%)
9 jaj
2 kostki masła
bakalie
galaretka pomarańczowa


Mleko zagotować. Całe jaj roztrzepać, następnie dodać śmietanę. Gdy mleko zacznie się gotować wleć mieszankę jaj ze śmietana i gotować na wolnym ogniu aż zacznie tworzyć się ser. Ser odsączyć.

 2 kostki masła rozetrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo przygotowany wczesniej ser,aby sie nie zawrzyło.Gdy mas abedzie gotowa dodać bakalie, czekoladę, skórkę pomarańczową. Całość wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt lub na rozłożone biszkopty .Włożyć do lodówki, na koniec wylać galaretkę.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam paschę, niestety na Święta ostatnio nie gości - chyba z powodu nadmiaru innych smakołyków ;-) Trzeba będzie do niej wrócić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warto wrócić! Można zrobić tylko paschę, zamiast innych ciast, a tych nie będzie brakować!!!!

      Usuń
  2. Taka pascha jest rewelacyjna w smaku, w naszym domu gości ona od wielu lat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjna, bo ser robiony,a nie kupiony gotowy. U mnie tez gości od bardzo wielu lat-jest to smak dzieciństwa, który na pewnie nie zginie!!!!!!!

      Usuń
    2. szacun za pracę u podstaw - za ser robiony!

      Usuń