Otrzymałam w prezencie urodzinowym książkę Ani Starmach (jurorki MasterChefa ) " Pyszne 25". Jest to zbiór przepisów, które pojawiły się w programie TVN Style o takim samym tytule. Jak pisze we wstępie autorka książka ta udowodnia, że gotowanie może być proste i przyjemne, a co najważniejsze nie trzeba spędzać "przy garach" dużo czasu. Wystarczy około 25 minut i obiad czy deser gotowy. W książce jest sporo ciekawych pomysłów i kilka bardzo cennych rad, które pomogą w kuchni.
Według przepisu Ani zrobiłam słodko-kwaśny krem cytrynowy, który na pewno nie jeden raz zostanie przeze mnie wykorzystany przy przygotowaniu deserów.
4 cytryny
4 jajka
100 g masła
100 g cukru
Cytryny dokładnie wymyj, z dwóch zetrzyj skórkę i wyciśnij ze wszystkich sok. Rozbij jaja w rondelku, dodaj do nich cukier i wymieszaj rózgą. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach, gdy płyn będzie ciepły, dodaj połowę pokrojonego w kostkę masła, wciąż mieszając. Po około 4 minutach, gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień, uważaj żeby krem się nie zagotował!!!! Jeszcze przez 2 minuty intensywnie mieszaj, a następnie zdejmij garnek z ognia. Dodaj pozostał część masła i mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści. Masę przełóż do wyparzonego wcześniej słoika i schowaj do lodówki, aby krem zgęstniał.
Krem ten świetnie nadaj się do tart, na kruche ciastka i jako dodatek do chleba czy naleśników :)
Ale fajny kremik :) Uwielbiam cytrynę :) A p.Anię bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńSuper!
Krem bardzo smaczny:) Ja tez lubię p.Anię i jej programy :)
Usuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje, zachęcam do spróbowania :-)
UsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńMnie tez się spodobał i szybko wypróbowałam :)
Usuńrobiłam kiedyś taki krem- jest przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńO tak jest pyszny :-)
UsuńCiekawy pomysł na krem do ciast. Będę musiała zrobić sobie taki. Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje obłędnie :-) Warto zrobić,polecam!!!!
UsuńRobiłam już kiedyś i potwierdzam- Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńJest pyszny i można go wykorzystać do wielu deserów :-)
UsuńA czy ten krem nadaje sie do przełożenia tortu?
OdpowiedzUsuńPo dodaniu do masła lub budyniu tak nadaje się :)
Usuń