środa, 17 kwietnia 2013

Krem cytrynowy


Otrzymałam w prezencie urodzinowym książkę Ani Starmach (jurorki MasterChefa ) " Pyszne 25". Jest to zbiór przepisów, które pojawiły się w programie TVN Style o takim samym tytule. Jak pisze we wstępie autorka książka ta udowodnia, że gotowanie może być proste i przyjemne, a co najważniejsze nie trzeba spędzać "przy garach" dużo czasu. Wystarczy około 25 minut i obiad czy deser gotowy. W książce jest sporo ciekawych pomysłów i kilka bardzo cennych rad, które pomogą  w kuchni.



















Według przepisu Ani zrobiłam  słodko-kwaśny krem cytrynowy, który na pewno nie jeden raz zostanie przeze mnie wykorzystany przy przygotowaniu deserów.
 Składniki:
 4 cytryny
4 jajka
100 g masła
100 g cukru


Przygotowanie:
Cytryny dokładnie wymyj, z dwóch zetrzyj skórkę i wyciśnij ze wszystkich sok. Rozbij jaja w rondelku, dodaj do nich cukier i wymieszaj rózgą. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach, gdy płyn będzie ciepły, dodaj połowę pokrojonego w kostkę masła, wciąż mieszając. Po około 4 minutach, gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień, uważaj żeby krem się nie zagotował!!!! Jeszcze przez 2 minuty intensywnie mieszaj, a następnie zdejmij garnek z ognia. Dodaj pozostał  część masła i mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści. Masę przełóż do wyparzonego wcześniej słoika i schowaj do lodówki, aby krem zgęstniał.

Krem ten świetnie nadaj się do tart, na kruche ciastka i jako dodatek do chleba czy naleśników :)






14 komentarzy:

  1. Ale fajny kremik :) Uwielbiam cytrynę :) A p.Anię bardzo lubię:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem bardzo smaczny:) Ja tez lubię p.Anię i jej programy :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje, zachęcam do spróbowania :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mnie tez się spodobał i szybko wypróbowałam :)

      Usuń
  4. robiłam kiedyś taki krem- jest przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na krem do ciast. Będę musiała zrobić sobie taki. Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje obłędnie :-) Warto zrobić,polecam!!!!

      Usuń
  6. Robiłam już kiedyś i potwierdzam- Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny i można go wykorzystać do wielu deserów :-)

      Usuń
  7. A czy ten krem nadaje sie do przełożenia tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu do masła lub budyniu tak nadaje się :)

      Usuń