poniedziałek, 14 października 2013

Szarlotka razowa

Dziś wpis o królowej ciast-  czyli o  SZARLOTCE :)
 
Składniki:
Ciasto:
 500 g mąki pszennej razowej
 200 g margaryny lub masła
1 jajko
100 g cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego

Nadzienie:
1,5 kg jabłek (reneta)
150 g rodzynek
1,5 łyżki cynamonu
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki otręby orkiszowe( mogą być tez inne)

Przygotowanie:
 Mąkę z tłuszczem należy posiekać nożem, następnie dojadać resztę składników na ciasto i wyrobić do momentu, aż uzyskamy kulę (może się trochę rozpadać). Ciasto dzielimy, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i rodzynki i wszystko  mieszamy. Jedną część ciasta wyciągamy i wlepiamy w spód i trochę boki formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy około 10 min w 190 stopniach.
Na podpieczony spód wsypujemy otręby, wykładamy przygotowane jabłka i robimy kruszonkę z pozostałego ciasta.
Całość pieczemy około godziny  w 190 stopniach, aż wierzch  się zarumieni.
 Gotową  szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
przepis pochodzi ze strony:http://duringthefreetime.blogspot.com

3 komentarze:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smakowała równie dobrze jak wygląda...;-)

    OdpowiedzUsuń