środa, 6 marca 2013

Biszkopt z jabłkiem

Puszysty biszkopt z jabłkiem to dobre ciasto dla tych wszystkich, którym znudziły się  lub jakiś powodów nie mogą jeść ciast z ciężkimi masami.


5 sporych jaj
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jabłek (najlepsze renety)

Jabłka umyj, osusz i obierz. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na średniej wielkości ćwiartki.
Przygotuj z 5 jaj biszkopt wg przepisu : przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i  wszystko wymieszać.Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić,gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku.Następnie  dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Wleć masę do tortownicy, ułożyć na wierzch jabłka. Piec w temp. 180 stopni C przez około 30-350minut.
Po upieczeniu jeszcze na chwilkę należy zostawić  biszkopt w piekarniku, aby ostygł. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz