1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 kostki masła, roztopionego
5 osuszonych plastrów ananasa
3 białka jaj (2 w przypadku korzystania z bardzo dużych jaj)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki soku ananasowego
W małej misce wymieszaj razem brązowy cukier i stopione masło. Przelej na dno blaszki (tortownicy) Osuszone plastry ananasa rozłóż na maśle.
W dużej misce ubij żółtka, stopniowo dodawaj cukier. Dobrze wymieszaj.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj, a następnie dodaj do żółtka. Na końcu wlej sok ananasowy i dobrze wymieszaj.
W średniej wielkości misce ubij pianę, dodaj do mieszaniny żółtka z mąka i sokiem i delikatnie wymieszaj.
Wlać ciasto równomiernie na ananasy i piec w temperaturze 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z pieca, powoli schłodzić w ciasto przez 5 minut, a następnie odwróć, aby ananasy były na wierzchu.
Najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietaną :-)
jeszcze nie jadłam, no ale z taką ilością ananasów zapowiada się przesmacznie
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny :-)
Usuń