Przepis pochodzi z programu "Ugotowani" w TVN
Puszysty sernik
SKŁADNIKI
1,5 szklanki pokruszonych herbatników
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki
rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy pokruszone herbatniki, cukier, drobno posiekane orzechy i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, ciasto studzimy. Początkowo będzie wyglądało na miękkie, ale po przestudzeniu uzyska właściwą konsystencję. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło.
W misce mieszamy pokruszone herbatniki, cukier, drobno posiekane orzechy i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, ciasto studzimy. Początkowo będzie wyglądało na miękkie, ale po przestudzeniu uzyska właściwą konsystencję. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło.
Masa serowa:
• 1/2 kg śmietankowego serka kanapkowego (np. Bieluch, można użyć też Danio waniliowe)
• 1 szklanka cukru
• 2 całe jajka
• 3 jajka rozdzielone (3 żółtka idą do sera, a z 3 białek ubijamy pianę)
• 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1/2 kg śmietankowego serka kanapkowego (np. Bieluch, można użyć też Danio waniliowe)
• 1 szklanka cukru
• 2 całe jajka
• 3 jajka rozdzielone (3 żółtka idą do sera, a z 3 białek ubijamy pianę)
• 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie
dodajemy cukier, jajka, sok, wanilię i śmietanę. Myjemy mieszadła i ubijamy
pianę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy.
Wylewamy masę do formy, tak by przekroczyła warstwę kruchego ciasta.Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym
do 190° C. Po upieczeniu bazy-skorupki, zmniejszamy temperaturę piekarnika do
175° C. i pieczemy przez 60 do 65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny
i trochę miękki, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi i czekamy 10 minut do
wystygnięcia. Po tym czasie tortownicę wysuwamy i delikatnie okrajamy dookoła
nożem, żeby “odkleić” sernik od ścianki tortownicy. Uwaga: może pęknąć na
środku, ale nie należy tym się przejmować. Sernik wsuwamy z powrotem do piecyka
i pozostawimy przez 2-3 godziny w uchylonym piekarniku. Jeśli nie mamy czasu,
wystarczy pozostawić w wyłączonym piecyku ok. 40 minut, a następnie
przenieść w chłodne miejsce. Im dłużej się wychładza, tym jest lepszy.
Pamiętajmy, że tłuszcz w serniku wciągnie wszystkie zapachy z lodówki, więc dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową!!!!
Pamiętajmy, że tłuszcz w serniku wciągnie wszystkie zapachy z lodówki, więc dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz