niedziela, 27 stycznia 2013

Zima pachnąca pomarańczą

Zima w Polsce kojarzy mi się z zapachem pomarańczy, mandarynek i cytryn. Zainspirowana takim aromatem, upiekłam ciasto pomarańczowe. Jest ono po trochę inspiracją Squash Orange Cake, a po trochę własnym pomysłem.

Ciasto pomarańczowe (tort pomarańczowy)
Składniki:

     3/4 kostki miękkiego masła
     3/4 szklanki brązowego cukru
     3 jajka, lekko roztrzepane
     drobno starta skórka i sok z   1 1/2 pomarańczy
     2 całe szklanki  mąki pszennej
     3 łyżeczki proszku do pieczenia
     1 1/2 łyżeczki. mielonego cynamonu
     1 szklanka rodzynek


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W średniej misce wielkości masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka (po jednym ) mieszając dobrze po każdym dodaniu, następnie startą skórkę i sok pomarańczowy, wszystko wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać do mieszanki masła i mieszać, aż ciasto dobrze  się połączy. Na koniec można dać rodzynki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciast jest już suche).

ciasto inspirowana przepisem na ze strony : http://thefoodevangelist.blogspot.com



W oryginalnym przepisie ciasto polane jest lukrem, jednak  postanowiłam zrobić masę typu "ptasie mleczko". Do zrobienia masy potrzebna jest  śmietana 30% lub 36%(500 ml),
galaretka pomarańczowa i odrobina cukru pudru (2 łyżki).
Galaretkę należy rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i poczekać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zimną  i wymieszać.  Całość wyłożyć na zimne ciasto, schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

Można zamiast masy wylać lukier lub podawać ciasto bez żadnej polewy!!!
Lukier:

  25 dag serka śmietankowego ( temperatura pokojowa)
  szklanki cukru pudru
  1 łyżeczka. drobno startej skórki pomarańczy
  2 łyżeczki. sok pomarańczowy
Serek , cukier puder, skórkę pomarańczy i sok pomarańczowy w małej misce dobrze utrzeć na puszystą masę. Lukier wylać na całkowicie chłodzone ciasto. Udekorować centrum pomarańczową skórką.


 
przed podaniem




Polecam,aby zrobić takie aromatyczne ciasto, bo zapach w domu unosi się bardzo długo!!!!!



  




2 komentarze:

  1. Musi pięknie pachnieć, warto by spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie super i na prawdę warto spróbować!!!!

      Usuń