Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
7 łyżek cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki cukru waniliowego
jajko
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag truskawek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, cukier waniliowy, miękkie, pokrojone masło, jajko i zagnieść cisto. Włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Nadzienie:
250 ml mleka
3/4 szklanki cukru pudru
budyń waniliowy
200 ml kremówki
3 jajka
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń.W śmietanie ubić jajka , dodać do ciepłego budyniu i wymieszać.
Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić formę, formując krawędzie o wysokości 3 cm. Na ciasto należy wylać krem śmietanowo-budyniowy, wyłożyć pokrojone wcześniej truskawki i piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 45-40 minut.
Musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna :)
Usuń