Składniki
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
2-3 duże jabłka (ewentualnie można dodać 50 dag śliwek, moreli, brzoskwiń wg upodobań)
Przygotowanie:
Masło/margarynę rozpuścić w garnku.
Dodać cukier i mleko, całość zagotować, mieszając cały czas. Należy zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia ( płyn może się rozwarstwić)
Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem należy wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodać 4 żółtka i zmiksować. Ciasto powinno mieć lepka konsystencję i być trochę gęściejsze niż ciasto na naleśniki. Następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Jabłka obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Ciasto wylać na formę i równomiernie ułożyć jabłka. Piec około 40-45 minut w temp.175 stopni, aż do "suchego patyczka".
Jak uchatek to ja poproszę tak ze dwa kawałeczki. :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam nawet na trzy :)
Usuńbardzo lubię to ciasto, pyszne jest z różnymi owocami:)
OdpowiedzUsuńO tak jest pyszne :) już czekam na lato i mnóstwa owoców do tego ciasta!!!!
Usuń