wtorek, 8 kwietnia 2014

Placek puchatek z jabłkami

Ciasto, które dziś proponuje jest proste w wykonaniu i smaczne, nawet mamy karmiące mogę bez obawy je upiec i skosztować. 
 
Składniki
2 szklanki mąki     
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
2-3 duże jabłka (ewentualnie można dodać  50 dag śliwek, moreli, brzoskwiń wg upodobań)

Przygotowanie:
 Masło/margarynę rozpuścić w garnku.
Dodać cukier i mleko, całość zagotować, mieszając cały czas. Należy zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia ( płyn może się rozwarstwić)
Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem należy wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodać 4 żółtka i zmiksować. Ciasto powinno mieć lepka konsystencję i być trochę gęściejsze niż ciasto na naleśniki. Następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Jabłka obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Ciasto wylać na formę i równomiernie ułożyć jabłka. Piec około 40-45 minut w temp.175 stopni, aż do "suchego patyczka".



4 komentarze:

  1. Jak uchatek to ja poproszę tak ze dwa kawałeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię to ciasto, pyszne jest z różnymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak jest pyszne :) już czekam na lato i mnóstwa owoców do tego ciasta!!!!

      Usuń