piątek, 18 kwietnia 2014

Chałwowe babeczki (muffiny)

Świąteczne wypieki cz.I

Babeczki z chałwą  idealne do koszyczka :)

Produkty suche:                                                      
2 szklanki mąki                                                 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych (najlepsze płatki owsiane górskie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kurkumy

 Wszystkie produkty suche wymieszać w misce

Produkty mokre:
1/2 szklanki oleju
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego (lub maślanki)

Ponadto:
chałwa waniliowa 100 g
bakalie

Wszystkie produkty wymieszać  w drugiej misce, następnie połączyć z suchymi i wymieszać. Chałwę pokruszyć i dodać do wymieszanych wcześniej składników suchych i mokrych Nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temp.200 stopni przez około 20-25 minut. 















2 komentarze:

  1. Na takie babeczki się skuszę, bo bardzo lubię chałwę. Ale żeby się przekonać, po prostu je upiekę. Wyglądają kusząco :) Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do upieczenia. Dziękuje i również świątecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń