poniedziałek, 4 maja 2015

Sernik nowojorski

Większość z nas lubi sernik, bez niego trudno wyobrazić sobie  Boże Narodzenie, Wielkanoc czy inne ważne uroczystości rodzinne wesela, chrzciny czy komunie itp. Wiele osób twierdzi, że nie potrafi upiec dobrego sernika, który będzie kusił aksamitnym smakiem i idzie na łatwiznę kupując w cukierniach. Dziś przepis na sernik nowojorski, który nie jest trudny w przygotowani, a  do tego bardzo pyszny. Wszystkim na pewno będzie smakował!

 Spód wykonałam z pokruszonych herbatników zmieszanych z rozpuszczonym masłem.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
250 g cukru
3 łyżki mąki
1,5 łyżeczka ekstraktu  wanilii
skórka z sparzonej otartej cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej śmietany (u mnie 18 %)

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować aż masa będzie gładka. Miksować nie należny za długo, bo sernik opadnie po upieczeniu!
Masę serową wylać na spód. Formę owinąć podwójnie złożona folia aluminiową. Formę umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym i wlać szklankę wody. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę z sernikiem i piec około 10 minut. Po ty czasie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Gdy sernik będzie gotowy można przygotować polewę na wierzch.

Polewa:
1 tabliczka czekolady Wedel karmelowa
200  ml śmietanki 36 %
Śmietankę zagotować dodać czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia i gdy będzie czekolada  tężeć wylać na ciasto :)













4 komentarze:

  1. Ten sernik jest na prawdę pyszny !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń