środa, 28 stycznia 2015

Drożdżowe ślimaczki

 Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i powidłem śliwkowym

Składniki:
20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
50 g cukru
200 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego, ostudzonego masła

Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta drożdżowego

Nadzienie cynamonowe:
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cynamonu 
2 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
Ciasto wyrośnięte podzielić na 2 części. Jedna rozwałkować na duży prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Całość zwinąć w rulon i pokroić na 2 cm kromki. Piec około 20- 25 minut w temp. 190 stopni.
Z druga częścią ciasta należy postąpić tak samo, jednak zamiast cynamonu nałożyć powiodło.




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Smakowały, bo szybko zniknęły

      Usuń
  2. Drożdżowe, cynamon.,....czego chcieć więcej. :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można więcej zrobić, żeby delektować się nimi dłużej :) O tak pyszności!!!!

      Usuń