Kruche ciasteczka z kakao, cynamonem i migdałami według przepisu Ani Starmach z jej najnowszej książki. Ania umieściła te ciasteczka jako propozycja na przyjęcie dziecięce, ale muszę przyznać, że ich smak nie tylko najmłodszym przypadnie do gustu.
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
100g drobnego cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce należy wymieszać mąkę, masło pokrojone na małe części, cukier, żółtka i proszek do pieczenia . Ciasto wyrabiać, aż składniki się połączą (jeżeli się nie będzie chciało połączyć należy dodać1 łyżkę śmietany). Następnie trzeba podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i cynamon, do drugiej zmielone migdały i cukier waniliowy. Oba ciasta włożyc na 15 minut do zamrażalnika, a po tym czasie należy każde rozwałkować i położyć jedno na drugim, zwinąć w roladę i włożyć na około 30 mniut do zamrażalnika Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić na małe ciasteczka. Piec w piekarnku nagrzanym do temp. 180 stopni , przez około 15 mniut.
Robiłam kiedyś podobne, wyglądają na bardzo pozytywnie zakręcone.
OdpowiedzUsuńO tak są zdecydowanie pozytywnie zakręcone :) Pozdrawiam
Usuńtak ładnie wyglądają,muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńSa przepyszne!!!! Zachęcam do wypróbowania :)
UsuńUrocze ślimaczki;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPIEKNIE! I SMACZNIE! ;-)))))))))
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Dziękuje :) Na pewno zajrzę :)
Usuńślimaczki mega pysznie zakręcone :)
OdpowiedzUsuńo tak cynamonowo-kakaowo zakręcone :)
Usuńświetne zawijańce:)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń