sobota, 14 grudnia 2013

Bananowiec

Dziś ciasto mało świąteczne, ale na nie przyjdzie jeszcze czas.

Składniki:
Mokre:
115 g masła(temp.pokojowa)
1 szklanka cukru pudru
 2 duże jaja
3 dojrzałe banany (należy zrobić z nich purre)
 1 łyżka mleka
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem,dodać jajka i całość wymieszać. Banany obrać, pokroić na kawałki i zrobić z nich purre (można rozgnieść widelcem lub użyć blendera), dodać do masła.
Na koniec wlać łyżkę mleka i wymieszać.

Suche:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki przesiać i wymieszać. Do składników suchych dodać masę z bananami i wymieszać dokładnie (można dodać do ciasta bakalie. Całość piec około 40 minut w temp.180 stopni.




2 komentarze:

  1. Znam :-) Bardzo pyszny, nie wiem dlaczego go tak dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń