niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem

Wykorzystując sezon , który nie jest zbyt długi, zrobiłam niedzielne ciasto na rabarbarem.
Przepis pochodzi z blogu  kuchnia smakow
 Składniki
½ kg mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki (może być jogurt naturalny)
½ szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
350 – 400 g owoców – najlepiej sezonowych – dałam rabarbar
Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem (około 1,5 szklanki cukru) odstawiamy na pół godziny.
Mąkę wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie miksując dalej, dodajemy stopniowo żółtka. Powoli wlewamy olej, cały czas miksujemy.  Do ciasta na zmianę dodawać mąkę z proszkiem i maślankę. Cały czas ubijać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Na ciasto wyłożyć rabarbar wcześniej odsączony z soku.
Kruszonka:
100 g masła
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
 Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego ugnieść kruszonkę. Pokruszyć ją na wierzchu ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz