Przepis pochodzi z blogu kuchnia smakow
½ kg mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki (może być jogurt naturalny)
1 szklanka maślanki (może być jogurt naturalny)
½ szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
350 – 400 g
owoców – najlepiej sezonowych – dałam rabarbar
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem (około 1,5 szklanki cukru) odstawiamy na pół godziny.
Mąkę wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie miksując dalej, dodajemy stopniowo żółtka. Powoli wlewamy olej, cały czas miksujemy. Do ciasta na zmianę dodawać mąkę z proszkiem i maślankę. Cały czas ubijać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Na ciasto wyłożyć rabarbar wcześniej odsączony z soku.
Kruszonka:
100 g
masła
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Z
masła, mąki, cukru i cukru waniliowego ugnieść kruszonkę. Pokruszyć
ją na wierzchu ciasta. Piec
ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz