Kolejny wpis z serii "słodki tort urodzinowy". Masę do tortu zrobiłam z białych "Michałków" . Masa to taki mały eksperyment, bo postanowiłam wykorzystać przepis na masę do tortu truflowego, a nie przez połączenie michałków, serka mascarpone i śmietanki kremówki (takie przepisy znalazłam w Internecie). Jak wyszło? Bardzo smacznie i nie za słodko :)
Składniki na biszkopt
6 jaj
14 dag mąki pszennej
14 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na biszkopt znajdziesz tutaj
Masa "Michałkowa" :
20 dag Michałków białych
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
kieliszek spirytusu
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 kostki masła
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko,śmietankę,dodać "michałki", cukier i zagotować, mieszając aż
wszystkie składniki się roztopią i powstanie jednolita masa. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę michałkową, a
później spirytus.
Tort udekorowałam mielonymi orzechami laskowymi, czekoladą i cukierkami.
Mmm pycha, uwielbiam białe Michałki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńBiałe michałki to jest to, a ten tort mistrzostwo:)
OdpowiedzUsuńDziękuje!!! O tak białe są pyszne :-)
UsuńSama nawa...michałki...kusi i prowokuje. Oj muszę chyba zgrzeszyć:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj tak zgrzeszyć warto ;-) Pozdrawiam również :-)
UsuńWygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI taki jest :-)
Usuńa co z tą śmietanką? jest w przepisie na masę, ale nie jest napisane kiedy dodać;)
OdpowiedzUsuńŚmietankę dodać do mleka, przed cukierkami .Przepraszam, przez nieuwagę nie wpisałam, już to poprawiam. Dziękuje za zwrócenie uwagi.
Usuńsuper pomysł tylko tort musi być baaaaaaaaardzo słodki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) właśnie nie jest bardzo słodki!!!!!
Usuń