czwartek, 13 listopada 2014

Ciasteczka z kakao

Kruche ciasteczka z kakao, cynamonem i migdałami według przepisu Ani Starmach z jej najnowszej książki. Ania umieściła te ciasteczka jako propozycja na przyjęcie dziecięce, ale muszę przyznać, że ich smak nie tylko najmłodszym przypadnie do gustu.

Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
100g drobnego cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W misce należy wymieszać mąkę, masło pokrojone na małe części, cukier, żółtka i proszek do pieczenia . Ciasto wyrabiać, aż składniki się połączą (jeżeli się nie będzie chciało połączyć należy dodać1 łyżkę śmietany). Następnie trzeba podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i cynamon, do drugiej zmielone migdały i cukier waniliowy. Oba ciasta włożyc na 15 minut do zamrażalnika, a po tym czasie należy każde rozwałkować i położyć jedno na drugim, zwinąć w roladę i włożyć na około 30 mniut do zamrażalnika Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić na małe ciasteczka. Piec w piekarnku nagrzanym do temp. 180 stopni , przez około 15 mniut.

12 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne, wyglądają na bardzo pozytywnie zakręcone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak są zdecydowanie pozytywnie zakręcone :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. tak ładnie wyglądają,muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa przepyszne!!!! Zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. PIEKNIE! I SMACZNIE! ;-)))))))))

    ZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  4. ślimaczki mega pysznie zakręcone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak cynamonowo-kakaowo zakręcone :)

      Usuń