sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek morelowo- migdałowy

Świąteczne wypieki cz.II

Co to za Wielkanoc bez mazurka?!!

Składniki :
50 dag mąki
40 dag cukru pudru
25 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g płatków migdałowych
konfitura (dżem)  morelowa
suszone morele
Na lukier:
1 szklanka przesianego cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Cukier ucieramy z sokiem z cytryny.

Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie siekamy z masłem, dodajemy 250 g cukru pudru i 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
2. Z białek ubijamy piane dodając pozostała część cukru.
3. Jedną część ciast wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blachę i smarujemy konfiturą z moreli, posypujemy połową migdałów i nakładamy połowę ubitej piany.
4. Druga część ciasta wyjmujemy i na tarce na grubych oczkach ścieramy, wykładamy pozostała część piany i posypujemy ją migdałami.
5. Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy i  wykładamy na wierzch ciasta.
Pieczemy całość w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.
6. Na ostygnięte ciasto wylewamy lukier i dekorujemy suszonymi morelami.







2 komentarze:

  1. U mnie była całkiem przyzwoita ;)
    Chociaż troszkę mi mazurka brakowało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba będzie na przyszłą Wielkanoc nadrobić :)

      Usuń