środa, 8 maja 2013

"Michałkowy" tort

Kolejny wpis z serii "słodki tort urodzinowy". Masę do tortu zrobiłam z  białych "Michałków" . Masa to taki mały eksperyment,  bo postanowiłam wykorzystać przepis na masę do tortu truflowego, a nie przez połączenie  michałków, serka mascarpone i śmietanki kremówki (takie przepisy znalazłam w Internecie). Jak wyszło? Bardzo smacznie i nie za słodko :)


Składniki  na biszkopt
6 jaj
14 dag mąki pszennej
14 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Przepis na biszkopt znajdziesz  tutaj










Masa "Michałkowa" :
20 dag Michałków białych 
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
kieliszek spirytusu
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30  %
2 kostki masła

  Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko,śmietankę,dodać "michałki", cukier i zagotować, mieszając aż wszystkie składniki się roztopią i powstanie jednolita masa. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę michałkową, a później spirytus.




 Tort udekorowałam mielonymi orzechami laskowymi, czekoladą i cukierkami.





12 komentarzy:

  1. Mmm pycha, uwielbiam białe Michałki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Białe michałki to jest to, a ten tort mistrzostwo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje!!! O tak białe są pyszne :-)

      Usuń
  3. Sama nawa...michałki...kusi i prowokuje. Oj muszę chyba zgrzeszyć:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak zgrzeszyć warto ;-) Pozdrawiam również :-)

      Usuń
  4. Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z tą śmietanką? jest w przepisie na masę, ale nie jest napisane kiedy dodać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietankę dodać do mleka, przed cukierkami .Przepraszam, przez nieuwagę nie wpisałam, już to poprawiam. Dziękuje za zwrócenie uwagi.

      Usuń
  6. super pomysł tylko tort musi być baaaaaaaaardzo słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) właśnie nie jest bardzo słodki!!!!!

      Usuń