poniedziałek, 14 lipca 2014

Ciasto z jagodami po chińsku

Natrafiłam na ciekawy przepis z cyklu "ciasta z owocami na świecie"  na ciasto z jagodami (borówkami)  po chińsku, dlaczego jest to po chińsku nie wiem, ale jest smaczne więc zalecam do wypróbowania  :)

Składniki
Ciasto:
 25 dag masła
25 dag maki
25 dag mielonych migdałów
15 dag cukru
1 jajko
szczypta mielonych goździków
łyżeczka cynamonu
 25 dag jagód(borówek)
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, goździkami i cynamonem. Następnie dodać pokrojone masło i jajko, szybko zagnieść, nie wyrabiać za bardzo, bo ciasto będzie za cienkie. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.

Dodatkowo:
3 jajka
100 ml jogurtu (np.greckiego)
100 ml śmietany
2-3 łyżki cukru

Jaja roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, jogurt i całość wymieszać.

Ciasto wyjąć  z lodówki, 2/3 wyłożyć na blaszkę. Na ciasto ułożyć warstwę umytych i odsączonych jagód. Na owoce wylać mieszankę  jajek z jogurtem i śmietaną. Pozostałą cześć ciasta rozwałkować i pokroić na centymetrowe paski. Ułożyć z nich kratkę. Całość piec około 45 minut w temp. 200 stopni.
Ciasto można podawać z cukrem pudrem, ale smakuje dobrze i bez niego :)






3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda smacznie, ale i tak smakuje :)

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń