środa, 26 lutego 2014

Cytrynowe oponki

I kolejny tłusty czwartek przed nami, znak kończącego się karnawału. Dziś przedstawiam wam przepis na cytrynowe oponki,zupełnie odmienny od tego, bo nie mamy twarogu i margaryny!!!

Składniki:                                                                                      
20 dag serka waniliowego (np. homogenizowanego)
2,5 szklanki mąki
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

Przygotowanie:
W misce należy wymieszać serek waniliowy, mąkę, jajka, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z całej cytryny. Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką (ciasto jest dosyć lepkie, wiec warto systematycznie posypywać mąką), następnie wyciąć krążki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Gdy będą złociste, odsączyć  nadmiar tłuszczu, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w lukrze :)



czwartek, 13 lutego 2014

Nowa porcja przepisów



 Anna Starmach  "Pyszne 25.Nowa porcja przepisów"


Doczekałam się i mam druga część książki Ani Starmach "Pyszne 25".
Książka ma podtytuł "Nowa porcja przepisów" i znajduje się w niej kolejnych 70 inspirujących  przepisów.  Jak i  w poprzedniej książce pojawia się niezbędnik, którego porady, jak np. przygotować krem waniliowy, mogą pomóc w przygotowywaniu dań i deserów.
 Ja już nie mogę się doczekać, aż wypróbuje zaproponowane przez Anię przepisy!!!!


  


poniedziałek, 10 lutego 2014

Pomarańczowo- brzoskwiniowy tort

Pomarańczowo- brzoskwiniowy tort imieninowy

Składniki na ciasto:                  
        
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki oleju
przepis na spody tutaj


 Składniki na krem:
2 kubeczki (200 g) śmietanki 30% -36 %
250 g serka mascarpone
szklanka cukru pudru
sok z 2 wyciśniętych pomarańczy



Wymieszać mikserem śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, gdy masa będzie kremowa i dobrze połączona, delikatnym strumieniem wlewać sok z pomarańczy  i wymieszać. Całość schłodzić.
Ponadto:
konfitura/ dżem z brzoskwiń

 Ciasto podzielić na 3 części, każdą nasączyć sokiem z pomarańczy wymieszanym z odrobina wody. Spodni blat wysmarować dżemem, wyrównać . Położyć 2 blat , następnie wyłożyć krem i przykryć ostatnim blatem. Udekorować odłożonym kremem i skórką z pomarańczy.