środa, 19 listopada 2014

Dyniowe muffiny

Moich podejść do wykorzystania dyni jako deseru było kilka i za każdym razem coś się nie udawało, bo ciasto mi nie wyrastały :/ , ale nie ustawałam w próbach i kiedy przeczytałam( tutaj) przepis na babeczki z dynią od razu postanowiłam go wykorzystać. Oto co mi powstało.


Składniki:
350 g mąki
150 g cukru                                      
350 g puree z dyni
70 g roztopionego masła
70 ml maślanki
2 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki cynamonu
orzechy, rodzynki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Purre z dyni wymieszać z masłem, maślanką i jajkami.
Suche składniki należy wymieszać z mokrymi. Do tak powstałej masy dodać orzechy i rodzynki. Ciasto  nałożyć do małych foremek,żeby muffiny nie były  zbite. Piec piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20minut.
Babeczki można podać z polewą z białej czekolady.



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja dopiero zaczynam stoswać dynię do wypieków,przedtem tylko zupą i dżemem dyniowym sie zajadałam

      Usuń
  2. Przepadam za dyniowymi wypiekami, takie muffiny musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię dodawać do wypieków maślanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dyniowe słodkości są mega ;)

    OdpowiedzUsuń