czwartek, 5 czerwca 2014

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy  z bezą kokosową

Składniki :
ciasto
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czekolada gorzka (twarda)
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, następnie dodać bułkę tartą zmieszaną z utarta czekoladą ( czekoladę utrzeć na tarce na małych oczkach i pół dodać do bułki, a druga część wymieszać z mąką)  i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z czekoladą. Całość lekko wymieszać i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec ubić pianę na sztywno i wymieszać. Ciasto piec w temp. 180-200 stopni przez około 15 minut.
Krem orzechowy:
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka gorącego mleka                                         
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru 

Mielone orzechy zalać gorącym mlekiem, aby się zaparzyły, odczekać do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce orzechy.                             










7 komentarzy:

  1. Pyszny... Zwłaszcza orzechowy krem! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, :) Tak krem orzechowy jest przepyszny! Pozdrawiam gorąco :)

      Usuń
  2. Świetny krem orzechowy, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Zachęcam do zrobienia, jest pyszny!

      Usuń
  3. śliczny tort z przepiękną dekoracją! na pewno przepyszny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń