niedziela, 20 października 2013

Tort urodzinowy (II)

Składniki
Biszkopt:
8 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu znajdziesz  tutaj

Masa czekoladowa I (ciemna)
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki kremówki
300g masła
1\4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Gdy czekolada ostygnie, stopniowo dodawać do masła i ucierać.Masę przed nałożeniem do ciasto, włożyć na 10 minut do lodówki, aby trochę stężała.


Masa czekoladowa II (biała)
100 g czekolady białej
100 ml śmietanki kremówki
300g masła
1\4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie: Masę przygotować jak masę I.


Dodatkowo do dekoracji:
opakowanie cukierków typu lentynki
wafelki

Biszkopt podzielić na trzy części. Na pierwszy  wyłożyć  kremu z mlecznej czekolady . Przykryj drugim blatem, na który należy wyłożyć 2/3 kremu z białej czekolady. Przykryć ostatnim blatem, całość obłożyć pozostałym kremem i udekorować.



poniedziałek, 14 października 2013

Szarlotka razowa

Dziś wpis o królowej ciast-  czyli o  SZARLOTCE :)
 
Składniki:
Ciasto:
 500 g mąki pszennej razowej
 200 g margaryny lub masła
1 jajko
100 g cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego

Nadzienie:
1,5 kg jabłek (reneta)
150 g rodzynek
1,5 łyżki cynamonu
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki otręby orkiszowe( mogą być tez inne)

Przygotowanie:
 Mąkę z tłuszczem należy posiekać nożem, następnie dojadać resztę składników na ciasto i wyrobić do momentu, aż uzyskamy kulę (może się trochę rozpadać). Ciasto dzielimy, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i rodzynki i wszystko  mieszamy. Jedną część ciasta wyciągamy i wlepiamy w spód i trochę boki formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy około 10 min w 190 stopniach.
Na podpieczony spód wsypujemy otręby, wykładamy przygotowane jabłka i robimy kruszonkę z pozostałego ciasta.
Całość pieczemy około godziny  w 190 stopniach, aż wierzch  się zarumieni.
 Gotową  szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
przepis pochodzi ze strony:http://duringthefreetime.blogspot.com

sobota, 5 października 2013

Ciasto czekoladowe

Było o ciasteczka czekoladowych, a teraz pora na ciasto czekoladowe.

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
225 g masła
3 jajka
łyżka cukru waniliowego
135 g  mąki pszennej
270 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (lub przygotowane wcześniej espresso)
1/2 kieliszka likieru kawowego

Przygotowanie:
Połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie zapominając mieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy przestudzoną kawę ( 1 łyżka kawy rozpuszczalnej zalane odrobina wody) oraz likier kawowy do jaj, całość mieszamy.
Kiedy czekolada z masłem się rozpuści, należy ją delikatnie przestudzić i dodać do jaj. Całość chwilę mieszamy (drewnianą łyżką), i dodajemy przesiana mąkę. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Piec ciasto w temp. 180 stopni przez około 45-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche).

To ciasto czekoladowe najlepiej smakuje z bitą śmietaną, gałką lodów lub posypane cukrem pudrem :-)