środa, 12 czerwca 2013

Miś

Z okazji drugich urodzin mojej kochanej siostrzenicy  powstał  tort w kształcie misia, ulubionej zabawki jubilatki.

Biszkopt- składniki:
7 jaj
14 dag mąki pszennej
14 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis znajdziesz tutaj
Biszkopt upiec w foremce prostokątnej.

Domowy budyń- składniki:
1 laska wanilii (lub z cukier z prawdziwą wanilia i kardamonem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
500 ml  mleka
cukier brązowy (wg uznania)
Przygotowanie:
1.  Odlać  1/4 szklanki mleka, w której  wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałą  część mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka mieszankę mleka i mąki, dodać wanilię  i cukier do smaku, gotować cały czas mieszając, aż całość zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
 2. Zimny budyń rozetrzeć z masłem wcześniej utartym

Biszkopt podzielić na 2 części, z każdej wyciąć kształt misia (ja posłużyłam się formą narysowaną wcześniej na kartce papieru A4). Przełożyć misia masą, pozostawiając część na wierz. Pozostały po wycięciu biszkopt pokruszyć i obsypać nim wierzch misia,  co będzie tworzyć futerko. Udekorować wg uznania i pomysłu!!!!!
Dekoracja:
-cukierki typu lentynki (oczy, guziczki, pazurki)
-rozpuszczona czekolada ( nosek, łapki)




niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem

Wykorzystując sezon , który nie jest zbyt długi, zrobiłam niedzielne ciasto na rabarbarem.
Przepis pochodzi z blogu  kuchnia smakow
 Składniki
½ kg mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki (może być jogurt naturalny)
½ szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
350 – 400 g owoców – najlepiej sezonowych – dałam rabarbar
Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem (około 1,5 szklanki cukru) odstawiamy na pół godziny.
Mąkę wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie miksując dalej, dodajemy stopniowo żółtka. Powoli wlewamy olej, cały czas miksujemy.  Do ciasta na zmianę dodawać mąkę z proszkiem i maślankę. Cały czas ubijać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Na ciasto wyłożyć rabarbar wcześniej odsączony z soku.
Kruszonka:
100 g masła
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
 Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego ugnieść kruszonkę. Pokruszyć ją na wierzchu ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. 

czwartek, 6 czerwca 2013

Nominacja

11 pytań - nominacja :)

 Zostałam nominowana  przez Agusiowe Gotowanie do zabawy w 11 pytań.
„Nominacje otrzymujemy od innego bloggera. Przeważnie nagrody otrzymują blogi o małej ilości obserwujących (do 200), co pozwala na ich rozpowszechnianie. Jest to „nagroda” za nienaganne prowadzenie bloga. Odpowiadasz na 11 pytań otrzymywanych od osoby nominującej, następnie TY masz za zadanie nominować 11 osób i podać nowe pytania”. UWAGA: Nie nominujemy osoby, która Ciebie nominowała !!"

Oto moje odpowiedzi na zadane pytania:
1. A może w góry?
 Góry na I miejscu, szczególnie Tatry
2.Najbardziej lubię przyrządzać do jedzenia.
desery
3.Spaliłabym się ze wstydu...
gdybym wyszła z domu w piżamie
4.Pięciogwiazdkowy hotel czy noc pod gwiazdami?
noc po gwiazdami
5.Największym wyzwaniem kulinarnym było dla mnie...
 zrobienie tortu urodzinowego
6.Chłody czy upały?
upały zdecydowanie
7.Na co wydałabyś ostatnie 100 zł?
 na torebkę(moja słabość)
8.Rozważna czy romantyczna?
rozważna i romantyczna
9.Lubię,gdy...
 mam dobry humor i wokoło ludzie są zadowoleni
10.Onieśmiela mnie...
 niewiedza
11.Miłość to...
najlepsza rzecz, która  mogła mnie spotkać 

Oto moje pytania:
 1.Wakacje w  Polsce czy zagranicą ?
 2. Rozśmiesza mnie............
3. Czekolada gorzka czy mleczna?
4. Czego się boisz?
5. Przyjaźń czy miłość?
6. Osoba, którą najmilej wspominasz z dzieciństwa to.....
7. Moja największa kulinarna porażka to..........
8.Narty czy sanki?
9. Ulubiony przedmiot w szkole?
10. Rodzina to.........
11. Śniadanie czy kolacja?

Nominowane przeze mnie blogi:
bistromama.pl
ciateczkowypotwor 
domowy zielnik 
deserlandia 
karmelowytalerz 
kuchnia objazdowa 
fantazje kulinarne magdy k. 
kromcio 
kuchnia szeroko otwarta. 
nagrabinie 
przepisy aleksandry