poniedziałek, 27 maja 2013

Sernik z białą czekoladą

 Smaczny i szybki w przyrządzaniu deser na letnie dni.


1 kg twarogu (przy najmniej dwukrotnie zmielonego)
4 tabliczki białej czekolady
125 ml śmietanki 30% lub 36 %
1 łyżka żelatyny

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać jeszcze ciepłą do sera i wszystko dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, dodać po ostudzeniu dwie łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, a następnie dodać do pozostałej części sera. Na koniec dodać ubitą śmietankę i całość wymieszać. Można upiec biszkopt i wylać na niego masę, włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby stężało. Sernik świetnie smakuje ze świeżymi owocami (truskawki, maliny).


środa, 8 maja 2013

"Michałkowy" tort

Kolejny wpis z serii "słodki tort urodzinowy". Masę do tortu zrobiłam z  białych "Michałków" . Masa to taki mały eksperyment,  bo postanowiłam wykorzystać przepis na masę do tortu truflowego, a nie przez połączenie  michałków, serka mascarpone i śmietanki kremówki (takie przepisy znalazłam w Internecie). Jak wyszło? Bardzo smacznie i nie za słodko :)


Składniki  na biszkopt
6 jaj
14 dag mąki pszennej
14 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Przepis na biszkopt znajdziesz  tutaj










Masa "Michałkowa" :
20 dag Michałków białych 
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
kieliszek spirytusu
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30  %
2 kostki masła

  Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko,śmietankę,dodać "michałki", cukier i zagotować, mieszając aż wszystkie składniki się roztopią i powstanie jednolita masa. Masło utrzeć, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę michałkową, a później spirytus.




 Tort udekorowałam mielonymi orzechami laskowymi, czekoladą i cukierkami.





środa, 1 maja 2013

Majówkowe Ciasto Jogurtowe

Ciasto Jogurtowe- szybkie smaczne ciasto na majówkę


Składniki:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
400 ml jogurtu naturalnego    
2 szklanki cukru
120 g margaryny lub masła
bakalie
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładka masę, dodać jogurt naturalny. Przesiać mąkę z  proszkiem do pieczenia,  dodać do masy jogurtowej i  wymieszać. Białka ubić na pianę  i delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać na formę i piec w temp. 180 stopni przez około 40 minut.