środa, 27 lutego 2013

Duńskie ciasteczka

Duńskie ciasteczka

80 g płatków owsianych
80 g orzechów włoskich (ja użyłam migdałów)
10 dag maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru pudru
80 g masła
1 jajko
15 dag dowlnej konfitury (dżem brzoskwiniowy)
15 dag owoców sezonowych

Płatki + orzechy zmielić i  wymieszać.
Do płatków i orzechów dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier  posiekany tłuszcz i jajko. Zagnieść ciasto i formować małe placki, ułożyć na blaszce. W środku każdego wycisnąć dołeczek, który napełniamy konfiturą lub owocami sezonowymi. Piec ok.20 minut w temp.180 stopni.


środa, 20 lutego 2013

Smaczna lektura



"... zaczynała rozumieć, że każda potrawa była stwarzana, a nie po prostu przyrządzana (...). Każda była piękna i głęboka na swój sposób, w każdej krył się inny rodzaj poezji."

Otrzymałam w prezencie książkę N.M.Kelby " Białe trufle" (tytuł oryginalny " White Truffles In Winter" ), w której na każdym kroku czuje się zapach i smak najwspanialszych potraw, powstałych z wielkich  miłości i namiętności.











 " Idealny chleb to powściągliwe, zaplanowane uwodzenie."


Zachęcam do przeczytania, jeśli chcecie dowiedzieć się jak znalazły się  m.in. pomidory w puszcze!!!!

piątek, 15 lutego 2013

Wafle na koniec karnawału

Wafle z masą chałwową okazały się być idealne na uczczenie końca karnawału.


Masa z chałwy:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (ja użyłam bez cukru)
1 opakowanie chałwy waniliowej
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru

Budyń przygotować zgodnie z podaną instrukcją na opakowaniu, następnie schłodzić.
Masło rozetrzeć z cukrem. Zimny budyń dodawać porcjami do masła i wymieszać. Na końcu dodać rozkruszoną chałwę. Nałożyć na wafle, włożyć do lodówki.

Smaczne i bardzo proste :-)





sobota, 9 lutego 2013

Muffiny

Dziś przepis, od którego zaczęłam swoją przygodę z wypiekami. Przepisów na muffiny jest sporo,  ja jednak wybrałam taki, który przypadnie do gustu tym, którzy dbają o linie. Są one mniej kaloryczne, bo bez masła, za to z płatkami owsianymi i otrębami. Są puszyste i bardzo smaczne :-)


Muffiny z płatkami owsianymi i otrębami.


Produkty suche:                                                     
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych (najlepsze płatki owsiane górskie)
1/2 szklanki otrębów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
  Wszystkie produkty suche wymieszać w misce

Produkty mokre:
1/2 szklanki oleju
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego (lub maślanki)
pół słoika dżemu (np. brzoskwiniowy, czarna porzeczka, aroniowy, wiśniowy)

Wszystkie produkty wymieszać  w drugiej misce, następnie połączyć z suchymi i wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek. Moje są z czekoladą w środku.
Piec w temp.200 stopni przez około 20-25 minut.





środa, 6 lutego 2013

Oponki - smak z dzieciństwa

Tłusty czwartek i ostatnie dni karnawału  kojarzą mi się ze smakiem oponek, które robiła moja mama. Każdego roku przy imieninach smażyła je dla  gości. Wszystkim bardzo smakowały. Później ta tradycja została zastąpiona pączkami z różanym nadzieniem czy marmoladą  i faworkami. Po jakimś czasie, gdy ja zabrałam się za kucharzenie, odnalazłam przepis na zapominane oponki. Smak powrócił i dziś postanowiłam podzielić się przepisem.

przed smażeniem
0,5 kg sera białego (twarogu)        
2,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
1 łyżka sody
1 łyżka octu lub spirytusu
cukier puder do posypania 







Ciasto zagnieść, wyciąć krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu), aż się zarumienią






Gotowe posypać cukrem pudrem (warto pamiętać, że trzeba to zrobić, gdy będą zimne, bo w przeciwnym razie cukier wchłonie się do środka)

  
Życzę wszystkim smacznego tłustego czwartku udanej ostatkowej zabawy  :-)

sobota, 2 lutego 2013

Niedzielne ciasto


Któż nie lubi niedzielnego leniwego popołudnia????? To czas, kiedy można chwilę odpocząć w gronie najbliższych, wybrać się na spacer, odwiedzić znajomych czy po prostu mieć czas na  wypicie bez pośpiechu "małej " czarnej (lub jak kto woli herbatki np. z  okiem malinowym w zimowy czas). Dobrym dodatkiem do spotkań  jest ciasto herbaciane

Ciasto herbaciane Earl Grey         

Składniki:
15 g herbaty Earl Grey + 1/2 filiżanki wrzątku
10 dag rodzynek
22dag margaryny
20 dag cukru
4 jajka
13 łyżek mąki pszennej
11 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego
  Sposób przyrządzania:
Herbatę zaparzyć i odstawić do wystudzenia.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (można również namoczyć rodzynki np. w rumie).
Utrzeć margarynę z cukrem, następnie dodając jajka i ostudzony napar herbaciany, wymieszać. Przesiać 11 łyżek mąki pszennej, cała mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wsypać do margaryny i bardzo dokładnie wymieszać.
Rodzynki odsączyć i obtoczyć je w pozostałej mące pszennej. Tak przygotowane rodzynki  należy dodać do ciasta razem z olejkiem i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy i piec w temp. 170 stopni przez około 50 minut. Gdy ciasto ostygnie można polać polewą.