sobota, 2 listopada 2013

Ciasto miodowe

Jedną ze zdobyczy z wakacji  spędzonych w  Macedonii był miód, który kupiłam w Ochrydzie u miejscowej kobiety. Miód zachwycił przede wszystkim swoim smakiem,ale  i kolorem, jest tak czarny jak kawa.

Zainspirował mnie do zrobienia ciasta miodowego.




 Ciasto miodowe                                              

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mieszanki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
225 g miodu
3 średnie jajka
opcjonalnie: jabłko pokrojone w cienkie plasterki, orzechy włoskie
Piekarnik nagrzej do 180 st C.
Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki, dając mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto jak płynna śmietana.
Piec o ok. 50- 60 minut
Wierzch powinien być mocny i sprężysty w dotyku.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw 5 minut w formie, następnie wyłóż na ażurowy stelaż do ostudzenia.Opakuj szczelnie w folię aluminiową i pozostaw w niej przez kilka dni przed podaniem, żeby skruszało.



8 komentarzy:

  1. miód w tytule i mnie nie trzeba długo namawiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już pora na pierniki :) Bardzo je lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie smakuje jak piernik, w jego składzie jest tylko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika.Najmocniej wyczuwalny jest intensywny smak miodu.

      Usuń
  3. Ciasta z miodem są pyszne, a to prezentuje się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo... czarnego miodu to jeszcze nie widziałam. Ale chętnie bym spróbowała, ciacha również :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz taki kolor miodu widziałam. Jest bardzo ciekawy w smaku, a i ciacho jest bardzo dobre :-D

      Usuń