niedziela, 20 października 2013

Tort urodzinowy (II)

Składniki
Biszkopt:
8 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu znajdziesz  tutaj

Masa czekoladowa I (ciemna)
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki kremówki
300g masła
1\4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Gdy czekolada ostygnie, stopniowo dodawać do masła i ucierać.Masę przed nałożeniem do ciasto, włożyć na 10 minut do lodówki, aby trochę stężała.


Masa czekoladowa II (biała)
100 g czekolady białej
100 ml śmietanki kremówki
300g masła
1\4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie: Masę przygotować jak masę I.


Dodatkowo do dekoracji:
opakowanie cukierków typu lentynki
wafelki

Biszkopt podzielić na trzy części. Na pierwszy  wyłożyć  kremu z mlecznej czekolady . Przykryj drugim blatem, na który należy wyłożyć 2/3 kremu z białej czekolady. Przykryć ostatnim blatem, całość obłożyć pozostałym kremem i udekorować.



8 komentarzy:

  1. Bardzo ładny i sądząc po składnikach -przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Dzieciom najbardziej smakował!!!!

      Usuń
  2. Brakuje mi tylko zdjęcia w środku.... :) Ale tak to prezentuje się super. Zastanawiam się czy nie podjąć się wyzwania i nie zrobić córci na urodziny... choć ja to do tortów dwie lewe łapki mam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;-) Zdjęć ze środka nie ma, bo był to prezent dla jubilatki. Warto podjąć wyzwanie, tort do zrobienia jest bardzo łatwy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wygląda absolutnie wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń