piątek, 16 sierpnia 2013

Macedońskie łakocie

Macedonia to bardzo ciekawy kraj, nie tylko pod względem historii i kultury ( o czym pisałam w poście Bałkany), ale i kuchnia jest interesująca.
Gdy jest się w nowym kraju warto odwiedzać miejsca, w których serwują tradycyjne, regionalne dania. My mieliśmy okazje poznać tradycyjną kuchnię macedońską, która jest bardzo sycąca ;)
Dzięki Grzegorzowi, którego poznaliśmy  na miejscu, zasmakowaliśmy  tulumby (deseru wykonanego ze smażonego ciasta, marynowanego zaraz po smażeniu w syropie słodowym,serwowanym na zimno). Było to ciekawe przeżycie, bo tak słodkiego ciastka nie jadłam, a do tego zaserwowana była razem z bozą (białym, musującym napojem zrobionym  na bazie kaszy jaglanej  lub sfermentowanej  kukurydzy) !!!

Oprócz tulumby ( zdjęcie tutaj ) popularne macedońskie słodycze to m.in.:
macedońskie "pierniczki"- miodowniki

"pierniki"- ciastka w wyglądzie przypominające nasze pierniczki, ale zrobione na bazie miodu, przyprawy korzenne charakterystyczne dla piernika są nie wyczuwalne.

chałwa




















chałwa-  charakterystyczna dla krajów południa















tradycyjna macedońska  galaretka (bardzo słodka, obsypana dużą ilością cukru pudru, w innych wersjach m. in. z kokosem)

2 komentarze:

  1. Ach ta tulumba, niezła bomba, dobrze, że u nas desery są trochę jednak mniej słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie!!! Ale warto było spróbować, wspomnienia smaku pozostały :)

      Usuń