sobota, 31 sierpnia 2013

Kruchy z węgierką

węgierki z mojej działki
Za co lubię lato? Za mnóstwo dobrej energii, którą czerpię z otoczenia, słońca i ogromu smacznych owoców. Każdego lata nie mogę doczekać się końca sierpnia i przepysznych śliwek węgierek, które rosną na  mojej działce. Smak tych śliwek to wspomnienie dzieciństwa, spędzonego na zbieraniu, a później ich konsumowaniu w postaci kompotów, powideł i przeróżnych ciast.
Do dziś najbardziej smakuje mi tradycyjny kruchy placek z węgierkami. Taki jak ten!


Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła (200 g)
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany (ja użyłam jogurtu naturalnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i wszystko wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki (można zetrzeć na dużych oczkach tarki). Masło i dwa żółtka dodać do maki i szybko zagnieść ciasto (ale nie bardzo wyrabiać, jeśli ciasto się nie chce złączyć dodać śmietanę ) "Zebrane " ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Umyte i podzielne śliwki ułożyć na rozwałkowanym cieście, można odrobinę posypać je cukrem (najlepiej brązowym). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp.200 stopni. Po 15 minutach wyciągnąć na chwile i wyłożyć  na całość pianę ubitą z pozostały białek . Piec całość jeszcze 10-15 minut.

12 komentarzy:

  1. I choć kruchy zawsze pyszny i wygląda u Ciebie bardzo apetycznie, to jednak śliwki najbardziej lubię w drożdżowym :) A Ty ?

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię zarówno drożdżowe, jak i kruche, wszystko co ze śliwkami!!!! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. uwielbiam ciasto ze śliwkami i na pewno takie upiekę, nie jadłam jeszcze takiego zawsze piekę biszkoptowe ze śliwką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo jest proste, szybkie i bardzo smaczne!!!

      Usuń
  3. Przepyszny :-), smak późnego lata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Roma :)o tak gdy węgierka pojawia się na stole, to czuć odchodzące lato!

      Usuń
  4. Uwielbiam śliwki w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny! Kocham śliwki, właśnie siedzę nad miską pełną tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Ja tez kocham śliwki, szczególnie węgierkę z moich drzew!!!!!

      Usuń
  6. uwielbiam ciasta ze śliwkami twoje wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-) również pozdrawiam

      Usuń