środa, 12 czerwca 2013

Miś

Z okazji drugich urodzin mojej kochanej siostrzenicy  powstał  tort w kształcie misia, ulubionej zabawki jubilatki.

Biszkopt- składniki:
7 jaj
14 dag mąki pszennej
14 dag maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis znajdziesz tutaj
Biszkopt upiec w foremce prostokątnej.

Domowy budyń- składniki:
1 laska wanilii (lub z cukier z prawdziwą wanilia i kardamonem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
500 ml  mleka
cukier brązowy (wg uznania)
Przygotowanie:
1.  Odlać  1/4 szklanki mleka, w której  wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałą  część mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka mieszankę mleka i mąki, dodać wanilię  i cukier do smaku, gotować cały czas mieszając, aż całość zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
 2. Zimny budyń rozetrzeć z masłem wcześniej utartym

Biszkopt podzielić na 2 części, z każdej wyciąć kształt misia (ja posłużyłam się formą narysowaną wcześniej na kartce papieru A4). Przełożyć misia masą, pozostawiając część na wierz. Pozostały po wycięciu biszkopt pokruszyć i obsypać nim wierzch misia,  co będzie tworzyć futerko. Udekorować wg uznania i pomysłu!!!!!
Dekoracja:
-cukierki typu lentynki (oczy, guziczki, pazurki)
-rozpuszczona czekolada ( nosek, łapki)




3 komentarze:

  1. Dziękuje :) i do tego bardzo smaczny miś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń