środa, 13 marca 2013

Tort urodzinowy

Dziś znowu o trocie urodzinowym. Tak się składa,  że ostatnio sporo bliskich mi osób świętuje ważne, okrągłe rocznice urodzin ( tort truflowy), które  wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy i dlatego powstał tort orzechowo- chałwowy.


Biszkopt I:                                                

4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy cappuccino
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodać kawę cappuccino  i wszystko wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki z kawą cappucino i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Wleć masę do tortownicy i piec. Ciasto biszkoptowe wymaga zmiany temperatury podczas pieczenia. Początkowo powinna ona wynosić 160 st. Gdy ciasto podrośnie, należy zwiększyć temperaturę do 200-220 st. Dzięki temu zabiegowi jest większa szansa, że biszkopt wyrośnie i nie opadnie. Piec około 40 minut w większej tortownicy (ja piekłam w tortownicy o średnicy 30 cm). Upieczony biszkopt podzielić na 2 części, każdą naponczować przed nakładaniem masy!
Biszkopt II
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Należy zamiast kawy dodać kakao i postępować jak wyżej. Piec w mniejszej tortownicy (moja miała 25 cm). Upieczony biszkopt podzielić na 3 części, każdą naponczować przed nakładaniem masy!

Masa I
Przepis na masę chałwową znajdziesz tutaj

Masa  II
1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka gorącego mleka                                        
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
Mielone orzechy zalać gorącym mlekiem,aby się zaparzyły, odczekać do ostygnięcia. Masła utrzeć z cukrem pudrem, dawać po łyżce orzechy.                            

Biszkopt z kawą przełożyć masą chałwową, wierz należy posmarować masą i następnie kłaść biszkopt ciemniejszy (mniejszy), który przekładamy masą orzechową. Dekorować według uznania :-)




14 komentarzy:

  1. Wspaniały:) Czy mogę się dołączyć. Uwielbiam słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Ja też lubię słodycze, choć bardziej ich przygotowanie niż jedzenie ;-)

      Usuń
  2. Mi też smakował , ale wstązka była za słodka !!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstążka była z masy marcepanowej, a ona jest zawsze bardzo słodka!!!!

      Usuń
  3. Jaki wyszukany kształt!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort miał być w zamierzeniu odrobinę wyższy, no ale biszkopt aż tak nie wyrósł jak bym chciała.Według brata tort przypominał "kapelusz" ;-)

      Usuń
  4. Boski tort *__* Uwielbiam wszelkie takie klasyczne, słodkie, ciężkie i maślane, i jeszcze te orzechy... Mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-)Klasyczne tort są pyszne, a orzechy sprawiły, że masa nie była aż tak bardzo słodka!!!

      Usuń
  5. A ile dawałaś cukru do biszkopta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół szklanki cukru dodawałam stopniowo podczas ubijana białek!

      Usuń
  6. Co za ręka śmiała ruszyć to cudo? :P pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie się prezentuje, no i patrząc na składniki widać, że pyszny! masa chałwowa i orzechy włoskie to super połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) Tak połączenie tych dwóch mas było strzałem w 10-tkę ! Obie sie równoważyły i tort okazał się smaczny!

      Usuń