sobota, 9 lutego 2013

Muffiny

Dziś przepis, od którego zaczęłam swoją przygodę z wypiekami. Przepisów na muffiny jest sporo,  ja jednak wybrałam taki, który przypadnie do gustu tym, którzy dbają o linie. Są one mniej kaloryczne, bo bez masła, za to z płatkami owsianymi i otrębami. Są puszyste i bardzo smaczne :-)


Muffiny z płatkami owsianymi i otrębami.


Produkty suche:                                                     
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych (najlepsze płatki owsiane górskie)
1/2 szklanki otrębów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
  Wszystkie produkty suche wymieszać w misce

Produkty mokre:
1/2 szklanki oleju
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego (lub maślanki)
pół słoika dżemu (np. brzoskwiniowy, czarna porzeczka, aroniowy, wiśniowy)

Wszystkie produkty wymieszać  w drugiej misce, następnie połączyć z suchymi i wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek. Moje są z czekoladą w środku.
Piec w temp.200 stopni przez około 20-25 minut.





4 komentarze:

  1. teraz dietetyczne przepisy szczególnie się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,ale takie muffiny są dla wszystkich i o każdej porze roku można robić, latem dodając np. świeże owoce :-) pozdrawiam

      Usuń